PWC Forum:  The best hang-out for Personal WaterCraft enthusiasts

-   Yamaha Jetski (https://www.pwcforum.com/yamaha-jetski/)
-   -   2013 VX Waverunner Sport - Overheating after 15min Left pisser just spits (https://www.pwcforum.com/yamaha-jetski/73375-2013-vx-waverunner-sport-overheating-after.html)

David Honan 08-29-2019 12:55 PM

2013 VX Waverunner Sport - Overheating after 15min Left pisser just spits
 
I bought a used 2013 Waverunner and it runs hot on the freshwater lake. After about an hour the first time it overheated and limped back the dock. Over the summer its now about 20min of use and its overheats. I took it out with the hose hooked up and it just spits out the left pisser (not a good steady stream). Should I turn up the water pressure?

What do I do next? Any help is appreciated!

Dave:tango_face_sad:

Dave in DE 08-29-2019 01:01 PM

Hi Dave, welcome aboard
When on the hose does it overheat also or is it ok.

David Honan 08-30-2019 12:47 PM

thanks I used the trick of clamping off the exhaust hose to force the water deep i
nto the engine. That did the trick and the flow out the port side is no normal and its not overheating (not really tested on the lake yet)

Dave in DE 08-31-2019 08:15 AM

Quote:

Originally Posted by David Honan (Post 7094041)
thanks I used the trick of clamping off the exhaust hose to force the water deep i
nto the engine. That did the trick and the flow out the port side is no normal and its not overheating (not really tested on the lake yet)

Ok, let me make sure I understand your message correctly. DURING FLUSHING YOU CLAMPED OFF THE COOLING WATER INFEED LINE? and it didn't overheat?
If that's the case check the indeed screen in the left side of the pump. It may be partially blocked with debris. It's a small 4 bolt cover on left side of the jet pump. Or the inlet passage may be restricted with corrosion.

David Honan 08-31-2019 03:28 PM

Thanks! I took it out the lake and the water flows well from the left port......However about 15min of riding.... it overheated again. I will take it out and then take off the inlet screen on the left side of the pump and check and then clean it out if needed. When this 4 bolt cover is removed will I need to order and install new gaskets for this cover?

Dave in DE 08-31-2019 03:48 PM

If your careful you should be ok. It's O-ring sealed so you should be able to reuse it.

After reading your other post the problem becomes a little clearer.
Is this by chance a saltwater ski?
Is it flushed with saltaway after use?

David Honan 09-01-2019 02:51 PM

3 Attachment(s)
Today I took out the water intake and the white plastic housing was cracked (see pics) this then pushed the o-rings out of place. I am guessing and hoping this is THE cause of not getting significant water to cool the engine after about 20min of use?????There is also signs of salt in the metal bracket (so this indicates it was used in salt water) My hope is replacing this will fix my overheating issue. Any thoughts to this being the cause of overheating on the water?

Dave in DE 09-01-2019 10:05 PM

101 Attachment(s)
I agree, it uppears to have been used in saltwater. Unless it was leaking severely at the seams around that screen I don't think that that is the whole problem.

Inside the pump where that plastic screen came out of. there is a hole that leads inside the ski to the motor. Make sure that hole is clean and clear. It should be about 7/16 of an inch in diameter. I suspect that the hole may be corroded and closed up restricting flow. If there is corrosion, try Forcing either white vinegar or CLR into the hole with say a turkey baster. This should help break down any corrosion. Just be sure to rinse with water after it sets a while.

You can order your needed parts from Babbittsonline go to OEM parts, Yamaha, pwc, yr, model, jet pump 1. Part # 9, & 10 see pic.

David Honan 09-02-2019 06:52 AM

Thanks, I ordered 9 and 10 and they are coming next week.

I looked in that tube and it looked totally clear. My deep fear is this was a rental ski used in salt water and they did care enough to flush it out after use. Thus the engine block would be more of same rock hard salt deep inside the cooling chambers. This would explain that using the hose its fine, but at high speed and running hot, the chambers cant get the heat out over a 20min and overheats......? is then a complete engine tear down costing $$$?

Dave in DE 09-02-2019 09:57 PM

102 Attachment(s)
I believe this ski has seen saltwater. However I don't believe it was a rental. Rentals usually have 600/700 hrs on them by the time there sold off.

Yes paying someone to clean out corrosion would be pricey. I suspect you have a restriction between the manifold and head.

Based on the schematic below. Water comes in through the exhaust manifold then into the head and motor. They can be small passages and easily blocked.

Does your left pisser originate on the exhaust or motor? Do you have a pisser on the right? If so where does it originate from?


All times are GMT -5. The time now is 01:35 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome